S E P T E M B R E   G R A A L


download hoge resolutie afbeeldingen (12MB) >>

Danne van Schoonhoven
Chapelle Saint-Jean
Place de l’Hôtel de Ville 83680
La Garde-Freinet

Vernissage le Samedi 20 Août 2016 à partir de 19h
Du Lundi 15 Août 2016 au Jeudi 15 Septembre 2016
Honoraires 10h-12h et 17h-19h
Ou heures d'ouverture Office de Tourisme


Met een verfijnde toets staan intens rode verfstreken op het schilderdoek. Het rood wordt lichter. Hier en daar mengt het zich met wit. De verf is onderhevig aan de zwaartekracht doch gecontroleerd. Simpele lijnen en stippen vormen zich van een afstandje in gipskruid, ten midden van een boeket met rode en witte rozen. De titel van het schilderij, Wedding, lijkt de bestemming van een feestelijke aangelegenheid te bevestigen.

Met groot genoegen bent u hierbij uitgenodigd voor Septembre Graal van Danne van Schoonhoven. De tentoonstellingvindt deze zomer plaats in Chapelle Saint-Jean in La Garde-Freinet gelegen aan de Côte d'Azur. In de karakteristieke kapel wordt er een ruime selectie aan recent werk van Danne van Schoonhoven getoond, waaronder schilderijen en keramiek.

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan het gelijknamige schilderij. Septembre Graal toont een stralende middag. De zon staat hoog aan de hemel. Bladeren van palmbomen deinzen zachtjes op en neer. Een groot roze paleis staat midden in de branding. De weerspiegeling van de Côte d'Azur geeft blijk van een mooie zomerdag. Een grote menigte heeft zich verzameld. Maar het is stil. Het enige geluid is het suizen van de wind en af en toe het geklik van een fotocamera. De situatie doet opeens bedrukt aan. Een rouwstoet schuifelt door de menigte richting de rijkgeschakeerde bloemenzee. De rood en witte bloemen die op het eerste gezicht van een grote schoonheid lijken te getuigen, worden overschaduwd door een donkere sluier.


Septembre Graal - olie op doek, 160 x 200 cm (2016)

Het was maandag 13 september 1982 dat Grace Kelly door het noodlot werd getart aan de Côte d'Azur. Na een beroerte achter het stuur raakte zij met haar auto van de weg. Het ongeluk is de voormalige filmactrice en gemalin van prins Reinier III van Monaco fataal geworden. Een leven waar anderen alleen maar van dromen, heeft plots een tragische wending genomen. Het is de tragiek van het individu welke als symboliek herhaaldelijk terugkomt in het werk van Danne van Schoonhoven.

Blue Monday toont een uitsnede van een man in uniform. Op de linkerborst zijn verschillende medailles en onderscheidingen te zien. De kijker wordt meegenomen door de fijne kleuren en zachte toetsen die zich centraal op het doek bevinden. Ook hier veel rood en wit. Hier en daar wat zwart. Details worden langzaam weer duidelijk. De kleuren op de borst van de militant refereren naar het vorstendom van Monaco. Halverwege zijn arm toont zich een zwart vlak. Traditioneel droegen mannen een zwarte band van stof om de bovenarm als teken van rouw na het overlijden van een persoon. De rouwband bevestigt een aangewakkerd vermoeden dat op het eerste gezicht niet direct zichtbaar was.


Uitsnede van Blue Monday - olie op doek, 70 x 45 cm (2016)

De schilderijen die te zien zijn in de tentoonstelling Septembre Graal tonen de grote belofte naar het geluk. Deze gaat gepaard met het najagen van succes. Echter kan hier ook een keerzijde aan zitten. Dromen worden ontmaskerd terwijl de schaduwkant letterlijk zichtbaar wordt.

In de praktijk van Danne van Schoonhoven worden conflict en crisis binnen het individu en de wereld waar deze onderdeel van uitmaakt, uitgedrukt op het schilderdoek. Zelfs vorm en inhoud zijn continue met elkaar in tegenstrijd. De grote belofte die zich meer dan eens verraderlijk toont, loopt als een rode draad door zijn oeuvre.

Danne van Schoonhoven (1964) won in 1995 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht en aan de Rietveld Academie Amsterdam.

Geschreven door kunsthistoricus en freelance curator Hélène Webers (1987). Ze is medeoprichter van de projectruimte NEVERNEVERLAND in Amsterdam en verbonden aan het Sandberg Instituut als coördinator van de masteropleiding Studio for Immediate Spaces. copyright © - site by fresh matters